Mindfulness: Wat is dat?

Mindfulness

Gedurende de dag dwalen onze gedachten vaak af naar het verleden of naar de toekomst. Veel dagelijkse dingen doen we op de automatische piloot, terwijl onze gedachten bijvoorbeeld alweer bij onze volgende klussen zijn. Of onze gedachten dwalen tijdens bijv. een gesprek af naar dagdromen. Onze gedachtenstroom is altijd aanwezig en vaak gaan we er flink in op. Hierdoor worden we onrustiger en neemt stress toe. We genieten minder van waar we mee bezig zijn en zijn ook minder effectief aan het werk.
Mindfulness is met je aandacht in het hier en nu zijn. Leven in het moment, zonder op de automatische piloot door je hele dag heen te jagen. Het is het leven ervaren, van moment tot moment. En dat zonder, of met mild, oordeel.

 

Mindfulness is niks mysterieus

Vaak wordt er vrij mysterieus gedaan over mindfulness, maar dat is naar mijn idee zeker niet nodig. Mindfulness is een training in aandacht aan de hand van meditaties. Leren om in het hier en nu te zijn, door het ervaren van je eigen lichaam, zoals het is.
De afgelopen jaren is er heel veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar mindfulness en aandachtsmeditatie. Daaruit is duidelijk naar voren gekomen dat mindfulness een zeer positief effect heeft op je hersenen. Hersengebieden die te maken hebben met aandacht, concentratie  en bewustzijn worden duidelijk sterker. Daarnaast worden de gebieden die te maken hebben met automatische reacties beter gecontroleerd. Reageren op impulsen wordt minder sterk en je krijgt dus zelf meer echte zeggenschap over wat je doet.
 

Hoe helpt Mindfulness?

Mindfulness helpt ons om uit het hoofd te komen en contact te maken met ons lichaam en het hier en nu. Leven met meer aandacht voor je leven terwijl je het leeft. Hierdoor neemt stress af en voelen we ons beter en gelukkiger. 
Door Mindfulness leer je milder naar jezelf te zijn en meer te accepteren 'wat is'. Je wordt vriendelijker voor jezelf en komt beter in contact te staan met jezelf.
Je leert uit je hoofd weg te komen en in je lijf te gaan zitten. Daar waar het leven zich afspeelt. Je komt dichter bij je eigen kern en bent beter in staat met de stress en prikkels van alledag om te gaan. 

 

Wat levert Mindfulness op?

Mindfulness training levert je een hoop voordelen op in je dagelijkse leven.
Zo kan je na de training Mindulness:

Meer lezen...

Wat is Mindfulness
Mindfulness Training
Een Avond Mindfulness
Mindfulness Individueel

Nieuws

Nu ook bij Balans Praktijk:
Time Line Therapy.
Lees er hier meer over.


In verband met cursussen is de praktijk op maandagen vanaf 17.30 gesloten en op woensdagen de hele dag gesloten