Ik snap je helemaal, wanneer je zegt dat Mindfulness helemaal niks voor jou is. Al dat zweverige gedoe! Liggen op een yogamatje, of zitten op een meditatiekussen… Wachten tot je een ons weegt, of totdat je eindelijk rust voelt, wat er ook maar als eerste komt.

Image by Nsey Benajah - on UnsplashVan stil zitten ben je ook nog nooit rustig geworden. De gedachte aan stilzitten alleen al maakt je onrustig. Jij moet wat te doen hebben! Afleiding hebben. 

Al dat gewauwel over ‘wat voel je nu’? Daar schiet je niks mee op.

Haal eens even diep adem…

 

Hou even vast…

 

En adem uit!

 

Hoe voelt dat?
Lucht wel een beetje op toch! Alles even van je afzetten zo.

Jouw mindfulness training is nu begonnen.

Je hebt helemaal gelijk. Er is nog nooit iemand rustig geworden, door te zeggen: “Nu ga ik stil zitten en rustig worden.” Dat zou hartstikke mooi zijn, maar zo simpel werkt het niet.

En echt iedere klant die ik ben tegengekomen, loopt hier tegenaan. Iedere mindfulness training komt het, doorgaans tijdens les 3, wel als onderwerp ter sprake.

Image by Azzam Qourti - on unsplash“Tijdens de les werd ik zo heerlijk ontspannen van de meditatie. En de eerste dagen daarna lukte me dat ook heel goed. Maar toen ik een heel stressvolle dag had, en ’s avonds er eens voor ging zitten om lekker rustig te worden, toen kreeg ik mijn gedachten echt niet stil. En toen ook de baby van de buren nog ging krijsen, heb ik na 3 minuten de handdoek in de ring gegooid. Dit heeft totaal geen zin.”

Wat kunnen we toch een heerlijk spelletje spelen met onszelf. Ja, het zou hartstikke leuk zijn als we onze interne wereld het zwijgen op kunnen leggen. En ja, het zou ook helemaal geweldig zijn als de buitenwereld naar onze pijpen danst. En ja, daar kan je zeker op gaan zitten wachten tot je een ons weegt. Dat zal nooit gebeuren.

Wat je wel kan doen?

 

Adem in…

 

Hou even vast…

 

En adem uit!

 

Je kan leren om niet alles te hoeven controleren. Hoe meer jij verlangt naar rust en hoe harder jij er achteraan rent om die rust te pakken te krijgen, des te harder zal hij voor je weg blijven rennen.

 

Image by Christian Buehner - on unsplashAdem eens diep in…

 

 

En laat de rust eens naar jou toe komen…

 

 

En adem uit!

 

Ben je klaar voor je volgende mindfulness les? Kom dan eens kennis maken op één van de thema-avonden die ik in augustus organiseer. (of schrijf je gelijk in voor de hele training, die start in januari! Dat kan natuurlijk ook.)

 

  • Gemeente Noordwijk
  • Voor ieder 1
  • Goud [z] Waard
  • Marilou Event Support
  • Conn-x-e
  • Harteveld trainingen