om de rust en het geluk te vinden waar je naar op zoek bent.

Eén van de manieren om aan rust in je hoofd te werken, is door middel van meditatie. Maar daarover heersen nogal wat vooroordelen en misvattingen. Hierdoor kan het zomaar zijn dat jij denkt dat (mindfulness) meditatie niks voor jou is. Laat ik er eens drie bespreken:

Mediteren is zitten op een kussen en ooohhhhhmmmm chanten.

Meditatie is zitten op een kussenJa, dat kan het zijn. Maar het kan ook heel anders. Je hoeft er niet voor te zitten. En al helemaal niet op een kussen. Mindfulness meditatie vraagt je om je aandacht te richten. Bijvoorbeeld op je ademhaling. En dat kan overal.
Zo neem ik bijvoorbeeld ook tijdens een ronde in de sportschool momenten van meditatie. Bijvoorbeeld tijdens een Wall-sit. Dat leerde me zelfs een belangrijke les: De Wall-sit is een best pittige oefening, waarvan je benen behoorlijk gaan branden. Maar hij wordt een stuk beter te doen wanneer je je aandacht continu op je adem richt in plaats van je geest te vullen met hoe het ‘brand’, hoe zwaar het is en dat je het niet vol gaat houden tot de tijd om is. (Daar heb ik zelfs eens een blog over geschreven)

Mediteren is zweverig.

Dat imago heeft het wel gekregen, ja. Maar het is mij nog nooit gelukt om op te stijgen tijdens meditatie. Behalve dan in het vliegtuig. Of steeg toen het vliegtuig op en zat ik erin? 😀
Meditatie is vooral een training in aandacht en geduld. Je gedachten zullen 100.000 keer afdwalen. En iedere keer mag jij je aandacht terugbrengen naar bijvoorbeeld je adem. Daarmee train je jezelf in focus en aandacht. Zoals je in de sportschool je spieren traint. Train je in meditatie je brein.

azzam qourti eWxPkK zUyU unsplash smallIk ben daar veel te druk voor in mijn hoofd.

Je hoeft niet rustig en stil te zijn om te mediteren. Sterker nog. Hoe drukker je geest is, des te meer zul je eraan hebben. Ja, je zal vaak afdwalen. Afgeleid raken. Dat is normaal. En hoe eerder jij doorkrijgt dat dat normaal is en je het dus niet hoeft te veroordelen, des te eerder zul je merken dat het rustiger wordt.
Rustig worden kun je niet afdwingen. Je kunt niet stil gaan zitten en heel erg je best doen om te ontspannen en kalmeren. Dat werkt eerder averechts.

Caspar van der Poel 

Ik ben Caspar van der Poel. Nuchter en met beide benen op de grond, help ik jou om het leven te leiden dat past bij jouw waarden en dromen. Een leven waarin jij het goed voor elkaar hebt. Waarin niet alleen werk en carrière maken centraal staat, maar juist ook die andere facetten in het dagelijks leven. Priority Call
En een stukje meditatie kan daar ook een onderdeel van zijn. Maar laat je niet afschrikken door die term. Er is meer mogelijk dan je denkt.

Priority Call

Plan nu gelijk jouw gratis Priority Call!
Een gesprek van een uur waarin wij samen de zaken goed voor je op een rijtje zetten. Wat is nu echt belangrijk voor je? Waar liggen je prioriteiten? En hoe wil je deze vormgeven in je dagelijks leven?

Als dan blijkt dat e in aanmerking komt voor mijn programma, dan gaan we samen aan de slag.

It's time to Prioritize your Life!

 

  • Gemeente Noordwijk
  • Voor ieder 1
  • Goud [z] Waard
  • Marilou Event Support
  • Conn-x-e
  • Harteveld trainingen