die jouw leven transformeert.

Mindfulness is zoveel meer dan een trendy woord. Het is een krachtig middel om je leven te verrijken en je welzijn en mentale gezondheid te ondersteunen. Vaak zie ik dat veel mensen vooral 'Mindfulness doen' en daarmee een groot deel van de kracht van Mindfulness links laten liggen, namelijk 'Mindful zijn'. Wanneer je de nuances tussen deze twee goed begrijpt, helpt dat je om er echt de vruchten van te plukken.

Mindful Doen: Actief Streven naar Verlichting

Mindful doen is een actieve vorm van het bedrijven van mindfulness, zoals het doen van meditatie- of ademhalingsoefeningen gericht op het verminderen van stress en spanning of andere problemen.
StopMindful doen is bijvoorbeeld: "Poeh! Wat een drukte in m’n kop. 🤯 Ik heb behoefte aan rust, laat ik eens even lekker zitten mediteren om rustig te worden. Want zoals ik me nu voel, da’s echt niet goed!"

Deze vorm van mindfulness beoefening richt zich vooral op:

Directe verlichting: Door actief te mediteren of adem te halen, kun je directe verlichting ervaren van stress of andere emotionele ongemakken.
Tijdelijke effecten: De voordelen van mindful doen zijn vaak tijdelijk en direct gekoppeld aan de tijd die je besteedt aan de oefeningen.
Vaardigheden ontwikkelen: Het helpt je bij het ontwikkelen van waardevolle vaardigheden zoals concentratie en zelfbewustzijn.

Op deze manier kan mindfulness een hoop goeds brengen in je dagelijks leven.

Echter, er zijn ook valkuilen die deze vorm van beoefening met zich meebrengt, zoals:

Mindfulness zien als een techniek in plaats van een levenswijze: Hierdoor kan de focus op prestatie liggen in plaats van op aanwezigheid. Dit kan leiden tot teleurstelling wanneer de oefening niet het gewenste resultaat met zich meebrengt.

Bijvoorbeeld: Je merkt dat je hoofd erg druk is en je gaat zitten om te mediteren in de hoop rustig te worden. In de eerste minuten merk je al dat je hoofd alle kanten opgaat en dit niet is wat je wil. Er ontstaat verzet tegen wat er is en daarmee nog meer onrust. Teleurgesteld gooi je de handdoek in de ring. Dit werkt nu niet.

Vermijden van lastige en pijnlijke emoties: Door ze niet onder ogen te komen en ze door middel van meditatie en ademhaling vooral te onderdrukken of vermijden.

Mindful Zijn: Het Integreren van Mindfulness in je Dagelijks Leven

Mindful voelenWaar mindful doen een actieve benadering is die iets ‘nastreeft’, gaat mindful zijn veel verder dan alleen het streven naar rust en ontspanning. Mindful zijn gaat over het integreren van een houding van mindfulness in je dagelijks leven, zonder specifieke doelen na te streven.

Mindful zijn is bijvoorbeeld: Leven van moment tot moment. Weten hoe het met je gaat. Je gedachten en gevoelens zien komen en gaan. Ze mogen er allemaal zijn. Je accepteert het moment zoals het zich aandient. Er hoeft dus niks gefixed te worden.

Deze vorm van mindfulness beoefening omvat:

Diepe verbondenheid met het moment: Door mindful te zijn, leer je volledig aanwezig te zijn in het huidige moment, zonder te oordelen over wat zich voordoet.
Langdurig welzijn: Het leidt tot een duurzame staat van welzijn door het ontwikkelen van natuurlijke zelfregulatievaardigheden.
Acceptatie en loslaten: Je leert om gedachten en gevoelens te accepteren zoals ze zijn, zonder de behoefte om ze te veranderen.

Ook deze vorm van mindfulness beoefening kent zijn valkuilen, zoals:

Passiviteit en overmatige acceptatie: Het idee kan ontstaan dat mindfulness betekent dat je vooral passief moet zijn en alles maar moet nemen zoals het is, dat je het leven ondergaat.
Maar niets is minder waar. Mindfulness nodigt je juist uit om bewust te zijn en actief betrokken te zijn bij het leven. Acceptatie gaat over de gevoelens en ervaringen die er in het moment al zijn, zodat je je daar niet tegen hoeft te verzetten en juist kunt kiezen hoe je dan wel met de situatie om kunt gaan. Verander wat je veranderen kunt.

Spirituele bypass: Mindfulness beoefenen als afweermechanisme om niet met lastige kanten van jezelf of uit je verleden om te gaan. Het niet onder ogen willen of kunnen zien van je eigen pijn en de impact die dat op je leven heeft.

Mindfulness: Een Uitnodiging om Voluit te Leven

Mindful eveningEen mooie definitie van mindfulness is die van Jon Kabat-Zinn:

“Beoefening van mindfulness betekent op een speciale manier oplettend zijn: bewust aanwezig zijn in het hier en nu, zónder te oordelen.”

Mindfulness nodigt je uit om ieder moment bewust aanwezig te zijn en het moment toe te laten zoals het is, zonder te veroordelen. Bewust en aandachtig kiezen hoe je met dat moment omgaat. Het is het leven actief aangaan, in al haar geuren en kleuren. Zowel de mooie als de pijnlijke momenten. Ze hebben allemaal bestaansrecht. Een deel daarvan niet onder ogen willen komen, is een stuk van je rijke leven verliezen.
De beoefening van mindfulness kenmerkt zich door het regelmatig doen van meditatie-oefeningen die je helpen om je aandacht en bewustzijn te trainen en te oefenen om ieder moment toe te laten zoals het is. Daarmee help je jezelf om mindful zijn te integreren in je leven.

Zo transformeert mindfulness je leven naar een leven vanuit veerkracht en een diepere verbinding met jezelf en de wereld om je heen.

  • Gemeente Noordwijk
  • Voor ieder 1
  • Goud [z] Waard
  • Marilou Event Support
  • Conn-x-e
  • Harteveld trainingen