Een goede reiziger heeft geen vooropgezet plan en is niet gericht op aankomen.

-Lao Zi, Dao De Jing


Verlangen en Afkeer

Wanneer onze focus ligt op de finish, dan missen we alle momenten, zowel de mooie als de zware, die ons helpen om onze bestemming te bereiken.
Een doel is een prachtig goed om te hebben, het stelt ons in staat om in beweging te komen. Wanneer we echter steeds de huidige situatie blijven vergelijken met de gewenste situatie, dan bevinden we ons in een staat van ontevredenheid, waarin het geen we hebben in het moment nooit goed genoeg is.
We raken verstrikt tussen het verlangen naar iets dat we niet hebben en de afkeer van hetgeen we wel hebben. Deze spanning zorgt er voor dat we ons gaan verzetten tegen het huidige moment.
De intentie blijft hier om ons doel, ons verlangen, te bereiken, maar de focus ligt nu niet meer bij wat we willen hebben, en al helemaal niet meer bij onszelf. De focus is verschoven naar datgene, wat we niet meer willen hebben. Hierdoor raakt de afkeer groter, waardoor we verder verstrikt raken in wat we niet willen en onze afkeer blijft groeien.
Pas wanneer we toestaan dat we in het huidige moment nog niet op de plek zijn waar we zouden willen zijn en ons verlangen en afkeer loslaten, ontstaat de ruimte om uit deze verstrengeling los te komen en het leven te leiden in een richting die voor ons van waarde is.

Een leven op de automatische piloot

Wanneer ons leven wordt beheerst door het spanningsveld tussen verlangen en afkeer, dan geven we onze eigen regie uit handen en laten we ons over aan onze impulsiviteit en leven we op een automatische piloot die ons continu blijft wegsturen van dingen die niet prettig lijken.
Door op deze manier door het leven te gaan, missen we echter ook een hoop van onszelf en leven we eigenlijk niet eens echt. We zijn er niet helemaal bij en raken mogelijk ook het besef kwijt van wie we eigenlijk zijn. We worden ongelukkig(er) en er bekruipt ons het gevoel dat er iets niet klopt en we iets blijven missen.

Een Waardevol leven

Wanneer we het spel tussen verlangen en afkeer leren los te laten en het huidige moment werkelijk gaan zien en accepteren zoals het er nu is, dan ontstaat er ruimte om het leven op een andere manier vorm te gaan geven. Een bewust en waardevol leven, gestuurd vanuit intenties die berusten op waarden die belangrijk zijn voor onszelf.
Door op de automatische piloot te leven, kan het heel goed zijn dat je het beeld van jezelf en wat jij werkelijk belangrijk/van waarde vindt, uit het oog verloren bent en daarom is het goed om weer eens opnieuw kennis te maken met wat voor jou werkelijk belangrijk is, zodat je dit ruimte kunt gaan geven in je dagelijkse leven.
Door een leven te leiden gestuurd op je eigen waarden, bepaal jij zelf welke koers je vaart. Je kiest ervoor om waarden na te streven, ondanks dat dit soms ook tot moeilijke momenten kan leiden. Je gaat ze niet uit de weg, maar neemt ze mee in je reis, omdat een reis aan de hand van je waarden, geen eindbestemming is, maar een reis om ieder moment van te genieten en iedere dag naar te handelen.

Het contact met jezelf versterken, biedt je de ruimte om contact te maken met je waarden en het leven naar je waarden. Door bij jezelf aanwezig te blijven van moment tot moment en ieder moment met een nieuwsgierige en open blik te benaderen, neem je afstand van je Automatische Piloot en neem je zelf weer het stuur van jouw leven in handen.
De volgende Mindfulness oefening helpt je om weer te aarden in het moment.

Dit is het eerste blog in een korte reeks over Mindful leven naar jouw waarden. Deel 2 kun je hier lezen

Wil je aan de slag met het ontdekken en naleven van wat jij werkelijk belangrijk vindt in jouw leven? Kijk dan zeker ook naar de training: Bewust leven naar je Waarden.

  • Gemeente Noordwijk
  • Voor ieder 1
  • Goud [z] Waard
  • Marilou Event Support
  • Conn-x-e
  • Harteveld trainingen