Een reis van duizend mijlen begint met een eerste stap.

-Lao Zi, Dao De Jing

Dit is het tweede deel in een reeks blogs over waardengericht leven. Deel 1 kun je Hier lezen.
In deel 1 heb ik het gehad over het leven op de automatische piloot en je reacties in het spanningsveld tussen verlangen en afkeer. Wanneer verlangen & afkeer en emoties als angst en onzekerheid je leven besturen, maakt dat je een speelbal van het leven.
Waarden zijn veel stabieler en daardoor veel meer geschikt om je te helpen op koers te blijven.

Wat zijn Waarden?

Hoewel we ons er vaak niet direct bewust van zijn, hebben onze waarden een enorme impact op ons leven. Ze zijn de motor achter onze motivatie en sturen ons naar iets toe of houden ons juist ergens vandaan.
Wanneer je zelf meer controle wilt hebben over de richting van je leven, doe je er dus goed aan, om meer inzicht te krijgen in die dingen die voor jou belangrijk zijn.
Maar wat zijn waarden precies?
Het zijn die dingen die wij belangrijk vinden in het leven. Ze zijn heel persoonlijk, iedereen heeft z’n eigen dingen die hij/zij belangrijk vindt. En zelfs als je mensen dezelfde waarden hoort noemen, is de betekenis daarvan heel persoonlijk. Wat de waarde ‘zorgzaamheid’ voor de één betekent, kan voor de ander weer een heel andere betekenis hebben.
Een aantal waarden kunnen in elk gebied van ons leven naar voren komen, maar vaak zijn waarden ook context afhankelijk. Zo kunnen sommige waarden heel belangrijk voor je zijn, wanneer je het over je carrière hebt, maar zijn die waarden van veel minder belang wanneer je het over je relaties hebt.

Waarom zijn waarden belangrijk?

Waarden staan op de achtergrond van alles wat we doen. Ze zijn een onbewust filter, dat ervoor zorgt dat je jezelf op een bepaalde manier gedraagt en bepaalde dingen juist wel of niet doet. Ze zijn de motor achter onze motivatie en bepalen ons gedrag.
Je bewust zijn van je eigen waarden, geeft je dus inzicht in waarom je bepaalde dingen juist wel of niet doet. En met dit inzicht kan je er dus voor zorgen dat je de richting van je leven meer zelf in de hand neemt, in plaats van het gevoel te hebben geleefd te worden.

Kennismaken met Waarden

Een goede manier om een inzicht te krijgen in wat waarden zijn, is de volgende oefening.
Hieronder staat een lijst met 10 waarden. Kies uit deze lijst 4 waarden die jou aanspreken en schrijf deze 4 op.
Schrijf daarna voor iedere waarde afzonderlijk op, waarom je juist die gekozen hebt.

oefening Waarden kiezen

Je hebt nu 4 waarden uitgekozen en er een motivatie bij geschreven waarom. Wat betekenen deze waarden op dit moment in jouw leven?
Hebben ze een plek in je dagelijks leven?
Krijgen ze de aandacht die ze verdienen? Of zou je er meer mee willen doen?

Met deze oefening heb je op een eenvoudige manier kennis gemaakt met waarden. Misschien ben je waarden tegengekomen die voor jou heel belangrijk zijn, maar misschien nog niet. Als je meer wilt ontdekken over wat voor jouzelf echt belangrijk is, kun je nog eens gaan zitten met pen en papier bij de hand. Sluit dan eens een moment je ogen en stel jezelf de vraag: “Wat vind ik belangrijk in mijn leven/werk/carrière/relaties?”
Schrijf vervolgens de woorden op die bij je opkomen.

Je waarden als kompas Richting

Wanneer je weet wat voor jou belangrijk is, wat jouw waarden zijn, dan heb je een kompas in handen dat je altijd de juiste richting op kan sturen. Net zoals een kompas je de richting kan wijzen in de wereld, kunnen je waarden je de weg wijzen in het leven.
En net als een kompas geven je waarden je een richting aan, geen eindbestemming. Op je weg kun je allerlei dingen tegenkomen. Blije gebeurtenissen, maar ook vervelende dingen. 

Gedachten, gevoelens en emoties wisselen van moment tot moment. Waarden zijn veel stabieler en blijven voor langere tijd bij je. Het zijn de dingen die jij belangrijk vindt in het leven. Wanneer jij je aandacht richt op wat jij belangrijk vindt en daar naar gaat handelen, dan heb je een duidelijke richting die je op wilt gaan. Je gevoelens en emoties kun je zien als het weer, dat je van de ene naar de andere kant toe kan sturen. Je waardenkompas helpt je om door alle emotie heen te navigeren.

Oefening: Waarden meditatie

Wil je eens onderzoeken wat een waarde precies voor je betekent? Doe dan eens de volgende waarden meditatie,

 

Dit is het tweede blog in een korte reeks over Mindful leven naar jouw waarden. Het derde deel kan je hier lezen.

Wil je aan de slag met het ontdekken en naleven van wat jij werkelijk belangrijk vindt in jouw leven? Kijk dan zeker ook naar de training: Bewust leven naar je Waarden.

 

  • Gemeente Noordwijk
  • Voor ieder 1
  • Goud [z] Waard
  • Marilou Event Support
  • Conn-x-e
  • Harteveld trainingen