Kun jij je een moment herinneren waarop jij je heel blij voelde? Of een moment waarop jij je heel gemotiveerd voelde om iets te doen?

Hoe zou het zijn als je staten zoals deze makkelijker tot je beschikking zou hebben?

Dat is iets waar de NLP techniek van ankeren je heel goed bij kan helpen. Het enige dat je ervoor nodig hebt, is een herinnering aan een eerdere keer dat jij je in zo’n staat bevond.

Een anker is een stimulus, welke verbonden is met een bepaalde staat. De stimulus roept dus direct een bepaalde staat op. Denk bijvoorbeeld aan de conditionering van Pavlov, waarbij honden eten kregen tegelijkertijd met het horen van een bel. Door de koppeling die zo ontstond tussen eten krijgen en de bel, gingen de honden al speeksel produceren bij het horen van die bel. In dit voorbeeld was de bel dus de stimulus die gekoppeld raakte aan een bepaalde staat. En in dit geval was de stimulus dus een geluid. Maar het kan evengoed iets zijn dat je ruikt, proeft, voelt/aanraakt of ziet.

Dit soort ankers hebben we ons hele leven al onbewust opgedaan. Maar er is ook een eenvoudige manier om hier bewust mee aan de slag te gaan en zo een anker te creëren waar jij bewust gebruik van kan maken.

Met een aantal eenvoudige stappen en wat oefening kan jij jezelf een anker geven voor een gevoel/staat die jij graag makkelijk tot je beschikking wil hebben. Zo kan je er altijd bij wanneer jij dat nodig hebt.

Volg daarvoor de volgende stappen:

 1. Kies het gevoel dat jij graag tot je beschikking zou hebben (bijvoorbeeld: blijheid, humor, motivatie, kracht etc.).
 2. Kies de manier waarop jij dit anker vast wil leggen. Bijvoorbeeld door je duim & ringvinger tegen elkaar aan te drukken, of door in je linker oorlel te knijpen. Dit soort kleine handelingen die je makkelijk uit kunt voeren zijn er heel geschikt voor. Maar let wel op dat het een unieke beweging is en niet iets dat je al constant doet.
 3. Nu je de staat die je wilt ankeren en de manier van ankeren hebt bepaald is het tijd om als het ware in die staat te stappen. Herinner jezelf aan het moment dat jij je helemaal …(gekozen staat)… voelde. Een specifiek moment. Stap helemaal in dat moment en beleef het nog een keer. Wat voelde je op dat moment? Wat hoorde je op dat moment? Wat zag je op dat moment? Hoe levendiger jij het maakt, hoe sterker.
 4. Merk het moment op waarop jij dat gevoel/de staat heel sterk gaat voelen in jezelf. Wanneer het gevoel zijn toppunt gaat bereiken. Misschien voel je het door je hele lichaam trekken. Misschien voel je het aan een verandering van je lichaamshouding. Een verandering in je ademhaling. Of iets anders. Dit is het punt van de staat dat je wilt gaan ankeren.
 5. Wanneer je volledig in die staat bent en deze bewust meemaakt, dan is dat het moment om de in stap 2 gekozen handeling uit te voeren. Heb je bijvoorbeeld gekozen om duim en ringvinger tegen elkaar aan te duwen, doe dat dan op het moment dat jij ervaart dat de staat zijn hoogtepunt bereikt. Houdt het een paar seconden vast en laat los voordat de staat helemaal voorbij zijn hoogtepunt is.
 6. Neem nu een moment om even helemaal uit het moment te stappen. Doe even iets heel anders. Rek je uit, kijk om je heen, wat is het eerste dat je ziet terwijl je rond kijkt?
 7. Nu is het tijd om te testen. Dit doe je door het anker dat jij gekozen hebt uit te voeren, bijvoorbeeld door nu duim en ringvinger tegen elkaar te drukken. Wanneer het ankeren geslaagd is dan zal je de staat die jij hebt geankerd op voelen komen. Wanneer het nog niet zo sterk aanwezig is, dan kun je stappen 5 en 6 nog een paar keer herhalen. Zorg ervoor dat je de staat zo intens mogelijk beleefd en echt het hoogtepunt ervan pakt. Hoe sterker de staat is die jij vast wil leggen, des te sterker is het resultaat.

En zoals met alles in het leven: Oefening baart kunst. Door te oefenen word ook jij hier beter in.

Maak regelmatig gebruik van het geplaatste anker. Door herhaling en gebruik wordt het onderhouden en sterker voor jezelf.

Uiteraard kan ik je hier ook goed bij helpen. Neem gerust contact met mij op om te bespreken wat ik voor jou kan doen.

 • Gemeente Noordwijk
 • Voor ieder 1
 • Goud [z] Waard
 • Marilou Event Support
 • Conn-x-e
 • Harteveld trainingen