Onze maatschappij en ons leven staan even op z’n kop. We bevinden ons in een crisis waar we nog geen ervaring mee hebben.
Er heerst onrust.

In tijden zoals deze wordt er een beroep gedaan op je flexibiliteit.

 Er gebeuren dingen in de wereld waar je niet omheen kan. Je kan ze niet veranderen. Gelukkig is er iets waar je in deze tijden wel mee aan de slag kan. En dat ben jij zelf en hoe jij zelf op dit moment in het leven staat en de tegenslagen het hoofd biedt.

Hoe je in het leven staat heeft een flinke impact op hoe je het leven ervaart. En het is goed om je er bewust van te zijn welke positie jij op een bepaald moment inneemt.

Heb jij het gevoel dat de dingen jou overkomen? Dat jij zelf weinig invloed hebt op wat er gebeurt? Of heb jij juist het idee dat jouw acties bepalen hoe jouw leven er nu uitziet?

Oorzaak en gevolg. Twee kanten van een vergelijking. Aan welke kant je staat bepaalt of jij het roer in handen hebt of niet.

Wanneer jij aan de oorzaak kant staat betekent dat, dat jij zeggenschap hebt over hoe jouw leven eruit ziet. Dat jij bewuste keuzes maakt en dat jij verantwoordelijk bent voor de resultaten in jouw leven. Wanneer jouw resultaten niet zijn zoals je had gehoopt, neem je gepaste actie en zorg jij ervoor dat je de zeilen bijzet.

Er is geen falen, er is enkel Feedback

Jij ziet de kansen en mogelijkheden en bent zelf bereidt om deze te pakken en te zorgen dat jij de koers vaart die jij varen wil. Jij hebt de keus in hoe jij handelt, in wat jij denkt en wat jij voelt.

Wanneer jij aan de gevolg kant staat, dan overkomt het leven je. Je hebt de neiging om anderen de schuld te geven van waar jij nu staat in het leven en de gedachten en gevoelens die jij nu hebt.

Je hebt het idee dat je niet bij machte bent om dingen te veranderen of anders te gaan doen. Anderen zijn verantwoordelijk voor jouw geluk en ongeluk.

Aan de oorzaak kant van het leven staan geeft je de ervaring dat je keuzes hebt. Dit ontbreekt wanneer je aan de gevolgen kant van het leven staat.

Sta je altijd aan dezelfde zijde van de vergelijking? Nee, dat vast niet. Maar je bewust zijn van welke plaats je inneemt, geeft je wel een nieuwe keus. Zeker wanneer je aan de gevolg kant staat. Wanneer je dit opmerkt, kan je bewust de overstap maken naar de oorzaak kant. Op die manier komt er nieuwe ruimte om in te bewegen.

Om jezelf aan de oorzaakkant van de vergelijking te zetten kan je jezelf helpen door goede vragen te stellen. Vragen die je laten nadenken over de mogelijkheden die er wel zijn.

Wat kan ik leren van deze situatie?

Wat zou ik anders kunnen doen?

Wat houd je tegen om het anders te doen?

Op welke manier zou ik nu wel verder kunnen?

Vaak kunnen we onszelf gevangen houden in de beperkingen die we onszelf opleggen. Door te blijven denken in onmogelijkheden.

Door je mindset met vragen als deze te veranderen, creëer je een mindset waarin er mogelijkheden en kansen zijn waarmee je vooruit kan.

Denk niet aan het probleem, denk aan de oplossing. Als je geest enkel is gevuld met gedachten waarom je zou gaan verliezen, dan lukt het je ook niet om te denken aan hoe je winnen kan.

-Terry Goodkind

Vragen zoals deze kan je jezelf stellen. Schrijf ze op een papier en beantwoord ze voor jezelf. Of doe dat in gesprek met iemand anders.

De maatschappij staat op z’n kop. Veel van het sociale leven staat stil. Het is dan verleidelijk om alles stil te leggen en te zeggen dat je er nu toch niks aan kan doen. Maar ook in tijden zoals deze zijn we niet machteloos.

Juist ook nu zie ik vele mooie en goede initiatieven om mij heen ontstaan. En dat is prachtig om te zien.

Welke actie neem jij vandaag om weer een stap vooruit te maken?

Kun je hier wat hulp bij gebruiken? Geen probleem. Met coaching help ik ook jou graag verder. En het mooie is, dat kan ook op afstand via digitale middelen.

Caspar van der Poel

Caspar van der PoelIk ben Caspar van der Poel en als Coach & Trainer help ik jou om er nu echt voor te gaan. Jij hebt doelen en dromen die je wilt verwezenlijken. Dat boek dat je zo graag wilt schrijven. Of je eigen bedrijf. Wat het voor jou ook is, het is het waard om er helemaal voor te gaan.

Aandacht voor jezelf en wat jij werkelijk belangrijk vindt in het leven. Duidelijke doelen stellen. Mindfulness en actie ondernemen. Ben jij er klaar voor om ervoor te gaan? Neem dan direct contact met mij op.

Bel 06-19963803 dan kunnen we bespreken hoe ik jou kan helpen je dromen waar te maken.

 

  • Gemeente Noordwijk
  • Voor ieder 1
  • Goud [z] Waard
  • Marilou Event Support
  • Conn-x-e
  • Harteveld trainingen