We kennen het allemaal wel. Je hebt een druk bestaan en je wordt vaak opgeslokt in het moment van alle dag. Er gebeurt van alles en je wordt van het ene moment in het andere meegesleept. Stress, spanning en drukte in je hoofd kunnen regelmatig voorkomen.

Wanneer je merkt dat het stormt van binnen, neem dan een moment om een pas op de plaats te maken. Richt je aandacht op je ademhaling, om zo ruimte te creëren in jezelf.  Daarmee geef je jezelf de ruimte om een actie te kiezen die bij je past en die strookt met wat voor jou belangrijk is.

Mindfulness oefening: Drie minuten Ademruimte

Een mooie manier om jezelf deze ruimte te geven, is door het doen van de Mindfulness oefening 3 minuten ademruimte.
Deze meditatie is een prachtige oefening om weer terug bij jezelf te komen. Het is een pauze inlassen in de drukte van alle dag, om bij jezelf na te gaan hoe je er op dat moment voor staat. Weer contact te maken met jezelf en van daaruit bepalen hoe je op dat moment verder wil gaan.
Lang stil zitten in meditatie heeft niet altijd zijn plaats in je drukke leven, daarom is deze oefening zo mooi. Hij is drie minuten en je kan hem overal toepassen.

Liever kijken en luisteren in plaats van lezen? Kijk dan deze video:

De opbouw van de oefening is ook prachtig in zijn eenvoud: 3 minuten, met elke minuut zijn eigen aandachtspunt.

De eerste minuut.
Deze eerste minuut richt je jouw aandacht naar binnen en merk je op hoe je je voelt op dit moment. Welke emotie(s) er aanwezig zijn. Welke gedachten er aanwezig zijn en welke sensaties je in je lichaam waar kunt nemen.
Je hoeft er op dit moment niks mee te doen. Neem het waar, zoals het is.

De tweede minuut.
De tweede minuut maak je contact met je ademhaling. Je richt je aandacht op jouw ademhaling. Merk bijvoorbeeld op hoe door je ademhaling je buik op en neer beweegt. Snel, langzaam, diep of oppervlakkig. Merk de ademhaling op en laat hem gaan zoals hij is. Nodig je aandacht steeds opnieuw uit om bij de ademhaling te blijven.

De derde minuut.
In deze derde minuut breid je de aandacht uit van je ademhaling naar de rest van je lichaam. Wat kun je waarnemen? Hoe is de houding in je lichaam? Welke gezichtsuitdrukking neem je waar bij jezelf? Welke sensaties merk je op?
Misschien merk je nog ergens spanning in je lichaam. Als dat zo is, adem daar dan naartoe en laat het zachter worden, zodat je meer ruimte aan jezelf geeft.

Afronding
Nu je weer terug bij jezelf bent gekomen en jezelf meer ruimte hebt gegeven. Neem dan eens waar welke mogelijkheden je hebt om je dag te vervolgen op dit moment. Neem voor jezelf een bewust besluit hoe je nu verder wilt gaan. Welke actie is voor jou goed op dit moment?

Ben jij op zoek naar meer rust en ruimte voor jezelf in je dagelijks leven, kies dan voor een mindfulness training. Ik organiseer regelmatig 8-weekse mindfulness trainingen.

 

 

  • Gemeente Noordwijk
  • Voor ieder 1
  • Goud [z] Waard
  • Marilou Event Support
  • Conn-x-e
  • Harteveld trainingen